Waarom heeft de bedrijfsarts zo'n grote invloed op de keuze van een coach?
27 maart 2016 
in Blog

Waarom heeft de bedrijfsarts zo'n grote invloed op de keuze van een coach?

doctor-784329_1280

Angst

Eigenlijk kan ik deze vraag het beste beantwoorden met het woord ANGST. De werkgever is bang om verkeerde dingen te zeggen of te doen. Hij loopt risico’s op claims en conflicten en legt daarom de vraag maar bij iemand anders neer. Maar waarom dan bij een bedrijfsartsarts? Als het even niet zo goed gaat met iemand, waarom is een arts degene die bepaalt wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren?

Veranderingen

Recent is er een onderzoek gepubliceerd waar uit is gekomen dat 80% van de ziekmeldingen geen medische oorzaak hebben. En dat is mijn ervaring ook. Als ik medewerkers spreek gaat het veelal om hun eigen onzekerheid hoe om te gaan met veranderingen in hun leven. Ze hebben twijfels over de zingeving van hun baan, of liefde nog wel in hun relatie aanwezig is en of ze geen andere keuzes moeten gaan maken. Een arts kan daar als mens prima mee overweg, maar is opgeleid om te diagnosticeren en niet zozeer om te verwijzen in het belang van de werkgever en de medewerker. Want dat is het volgende probleem, naar wie gaat de arts verwijzen? Op welke gronden maakt hij die keuze?
De bedrijfsarts verwijst door op basis van ervaringen vanuit eerdere trajecten. Je zou kunnen zeggen deels op persoonlijke titel en deels op gevoel. De bedrijfsarts maakt een inschatting of de medewerker zou passen bij de coach die hij voor ogen heeft. Vaak blijft het bij isolated-1197345_1280deze criteria.

Netwerk

De werkgever heeft ook nog wel eens mensen in zijn netwerk zitten waar hij goede dingen over gehoord heeft en die de medewerker kunnen helpen. De medewerker kan er in mee gaan, dankbaar zijn voor de kans en met
een persoon uit dit netwerk gaan praten. Of de medewerker kan denken dat
zijn baas alles via deze persoon weer te horen krijgt en daardoor niet alles vertellen. Persoonlijk vind ik het laatste een belemmerende aanname.

Een goede professional kan die zaken heel goed scheiden. Daar
bij komt ook nog eens dat een werkgever niet perse het hele verhaal hoeft te horen en vooral geïnteresseerd is in de oplossing en daar een bijdrage aan wil leveren. De medewerker moet dan wel weten dat de personen uit het netwerk van de werkgever zich hier professioneel in opstellen.
Hoe scherper je als coach vertelt wie je wil helpen en wat voor je oplossing mensen gaan ervaren, des te beter stel je een werkgever en bedrijfsarts in staat naar jou te verwijzen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen