Stap voor stap werken naar succes, de ondernemers mindset
24 november 2015 
in Blog

Stap voor stap werken naar succes, de ondernemers mindset

Mindset

images-2Weet je wat het aller-, aller-, allerbelangrijkste is om met je eigen bedrijf voldoende inkomen te verdienen? De overtuiging dat je gaat slagen, maar zeer zeker ook de overtuiging van de omzet die je gaat realiseren.
Ik ontmoet regelmatig ondernemers en dan vraag ik: “ Goh hoeveel omzet draai je nu, als ik vragen mag?” Over omzet praten lijkt soms wel een taboe. Maar als ik bedragen hoor, dan gaat het – vooral bij zelfstandige coaches, adviseurs en trainers – meestal over bedragen tussen de € 30.000 en € 60.000 euro. Daar is niets mis mee. Maar wie bepaalt eigenlijk of dit een mooi bedrag is? Kun je er de kosten mee dekken? Kun je er mee voorzien in je levensonderhoud? Heb je financiële armslag om tegenslagen op te vangen en kun je je permitteren om af en toe afstand te nemen en je aandacht te richten op de ontwikkeling van je bedrijf? Heb je middelen om opleidingen of trainingen te blijven volgen en zijn dit dan vakinhoudelijke trainingen of trainingen om bepaalde bevoegdheden of certificeringen te behouden? Of zijn het trainingen die je helpen bij het verbeteren van je bedrijfsvoering?

Wat een vragen zeg. En weet je, die vragen gaan niet over de hoogte van het bedrag, maar die vragen gaan over het beeld dat jij voor ogen hebt. Het gaat om de mindset: jouw visie op omzet en het gevoel wat je daar bij hebt.

Unknown-2

Aanbeveling

Een boek dat ik je zeker zou aanraden is: De miljonairs mindset van T. Harv Eker.
Een prachtige quote uit dat boek luidt als volgt: “Een biljardair vindt dat een miljonair te klein droomt.” En dat is waar het om gaat. Hoe groot is je droom? Wat wil je doen met het geld dat je verdient. Of, hoe zou je leven eruit zien als je die omzet zou hebben?

Ik heb de eer gehad om dr. Bruce Lipton te mogen ontmoeten. Bruce heeft een aantal boeken geschreven, waaronder de biologie van de overtuiging. De titel zegt precies waar het over gaat, namelijk dat jouw overtuiging direct invloed heeft op je interne biologie, op de wijze waarop jouw lichaam reageert op gedachtes. Want dat is wat een overtuiging is, een gedachte.foto

Brein

Ik neem je mee in een klein stukje (neuro-)psychologie. Er zijn 2 fundamenten die je moet onthouden over de werking van ons brein. Het eerste is dat we een geheugen hebben waar alle informatie die bewust en onbewust op ons afkomt, in wordt opgeslagen. Dit kan heel handig zijn, maar ook belemmerend werken. De dingen die belemmerd werken zijn met name die dingen die voor jou vanuit een automatisme komen. De vraag die je jezelf moet gaan stellen, is: “brengen de automatismes die ik heb of de dingen die ik altijd op een bepaalde manier doe, mij verder”?

Het tweede fundament is dat gedachtes eigenlijk emoties zijn. Emoties zorgen direct voor het aanmaken van hormonen. Belemmerende gedachtes brengen cortisol in je bloedbaan. Het aanmaken van cortisol kan leiden tot allerlei gezondheidsklachten. De tegenhanger, positieve gedachtes zoals trots, zelfverzekerd en verliefd brengen dopamine en oxythocine in je bloed. Dit (knuffel-en geluks-)hormoon verhoogt je weerbaarheid en stelt je lichaam in staat om prestaties te leveren.

Overtuiging

Dit brengt ons terug bij de kern van dit artikel, namelijk je overtuiging. Twijfel je over je slagingskansen, raak je gefrustreerd over het achterwege blijven van succes, dan heeft dat z’n weerslag op je lichamelijke gesteldheid. En nu komt pas het echte belang, namelijk wat doe je als je er bewust van bent dat je aan de ‘cortisol’-kant zit? Ga je je ongelukkige gevoelens verdoezelen met alcohol of zelfs drugs? Ga je juist ongezonder leven en besteedt je nog minder aandacht aan het verzorgen van je belangrijkste gereedschap, jijzelf?

Denk je dat je beter gaat presteren als je gestresster bent, zwaarder wordt of wanneer je conditie achteruit gaat? Want dat zijn namelijk de gevolgen van cortisol. Zeker op langer termijn. Laat je je levensstijl bepalen door cortisol of ga je je denkpatronen aanpakken en richten op positiviteit, geduld en uiteindelijk op succes?

images-3Dopamine werkt als een magneet! Jouw enthousiasme en openhartigheid trekken mensen aan die daar in geloven. Chagrijn stoot af en mensen gaan met een boog om je heen.
Het doel was om meer omzet te genereren. Let op! Het gaat daarbij niet om het geldbedrag dat je je voorstelt! Het gaat de toegevoegde waarde die je jouw klanten levert. Hoeveel klanten heb je gelukkig gemaakt? Hoeveel mensen heb je afgeholpen van hun probleem? Dat soort vragen gaan je pas verder brengen. Door je focus daar op te richten ga je het geld loslaten en ga je je richten op wat je het liefste doet, namelijk vertellen over je vak. Waardevolle informatie delen die maakt dat mensen geïnteresseerd in je raken. En pas dan komt de beloning en de waardering.

 

Dan kun je ook het verdubbelen of verdrievoudigen van de omzet als doel gaan stellen! Omdat je meer mensen hebt geholpen, gaat dat namelijk vanzelf. Koppel je mindset aan de succesmatrix, zoals beschreven in het gelijknamige artikel en je business zal compleet gaan veranderen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen