Over Raymond Gruijs

Leer van mijn keuzes en ervaring van afgelopen 25 jaar

Kies voor je missie

Goedendag, mijn naam is Raymond Gruijs. Van kleins af aan wil ik graag mensen helpen. De keuze om fysiotherapie en manuele therapie te gaan studeren was heel snel gemaakt. Door bewegen mensen letterlijk weer aan de gang krijgen. In sport, maar ook in bedrijven. Het viel me op dat er zoveel gangbare systemen en modellen zijn. We zagen dat bij trainingen in het aanleren van veilig ruggebruik. Iedereen wist en weet natuurlijk al lang hoe je rug moet gebruiken, maar toch is er een groot percentage dat uitvalt met rugklachten of zich activiteiten, met bijvoorbeeld de kinderen, moet ontzeggen door rugpijn. Hoe kan dat vroeg ik me af?

In de loop der jaren raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het gedrag van mensen in veranderde omstandigheden. Problemen thuis of op het werk maakte dat mensen ongelukkig waren, maar ze maakten geen keuzes om wel het geluk te ervaren waarvoor het leven toch bedoeld is.

Tegenslagen overwinnen door keuzes te maken

Zelf heb ik ook keuzes moeten maken om vooruit te komen. Ik ben opgegroeid in een omgeving van ziekte en zeer, en negatief denkende over mensen. Na de opleiding fysiotherapie kon ik direct aan de slag als zelfstandig ondernemer. In die tijd was dat uniek. Degene waar ik me echter bij ingekocht had, wilde helemaal niet samenwerken, die had schulden, welke door mijn storting afgekocht konden worden. Op een dag, kwam ik terug van de lunch, en was er een ander slot in de deur geplaatst en kon ik niet meer in m’n eigen bedrijf. Daar heb ik een belangrijke keuze moeten maken.

Ik maakte een doorstart in een nieuwe pand. Veel te groot en veel te duur. In die tijd konden makelaars vragen wat ze wilden. En het toenmalige ziekenfonds had bedacht dat ik alleen in die wijk mensen mocht begeleiden waar het contract op van toepassing was.

Ik heb het huurcontract getekend vanuit de volle overtuiging dat ik geld kon verdienen met mijn passie om mensen te helpen middels fysiotherapie.

Heilige huisjes veranderen

Ik kreeg verwijzingen via de huisarts, om mensen die werkzaam waren bij Duyvis, met nekklachten te masseren. In die tijd, begin jaren 90, waren er geen enkele financiële gevolgen voor werkgevers als iemand arbeidsongeschikt was. Ik wist niet waarom, maar ik vond het onzin om, mensen die de hele dag met hun hoofd gebogen naar beneden staan om pinda’s te sorteren, te masseren. Ik ging op mijn fiets naar Duyvis en vroeg of ik op de werkvloer mocht kijken.

Mogelijk weet je het nog, er was een reclame filmpje van Duvyis waarin elke Pinda handmatig gecontroleerd werd, “Oké of niet Oké?”

Ik zag dat mensen met hun hoofd gebogen stonden en begon ze te leren dat een andere werkhouding een andere nekbelasting gaf. Nog even voor de duidelijkheid, we hebben het over 1990. Nu denken we heel anders over werken en is werkplek-instructie al veel meer een nieuw model. Toen zeker niet. Dit wordt mede ook ingegeven dat bij arbeidsongeschiktheid de financiële gevolgen nu wel voelbaar zijn. Een echte verandering van het systeem.

Ik wil je  graag gereedschap in handen geven om keuzes te maken. Je inspireren om succes en geluk op je pad te krijgen, ondanks alle problemen die je tegen komt. Als ik toen wist wat ik nu weet over de werking van ons brein en de mogelijkheden om met minder energie meer te bereiken; wauw, wat was dat fijn geweest. Maar ja, ik ben aan de andere kant ook heel dankbaar dat ik deze ervaringen heb. Want die kan ik nu met je delen, zodat jij ook een geweldig leven kunt leiden.

De kracht van een missieverklaring

Mijn missieverklaring is: Ik, Raymond Gruijs, deel wat ik heb met de mensen die ik lief heb. Ik ontwikkel mij door te leren en krijg energie van het helpen van anderen met de kennis die ik heb opgedaan.

Het opstellen van een missieverklaring en de daarbij behorende leefregels heeft mij structuur gebracht, en maakt keuzes maken een stuk makkelijker. Een van mijn inspirators is Remco Claasen geweest. Door hem heb ik dit element toegevoegd aan mijn leven en ik geef het door aan de mensen die ik mag begeleiden. Het is zo krachtig en zo natuurlijk. Niemand zegt wat het beste voor je is. Alleen jijzelf. En daar op durven vertrouwen is nog krachtiger!

Door constant op zoek te zijn naar kennis en mogelijkheden om mensen te helpen heb ik ook life changing momenten gehad. Mijn fantastische vrouw heeft me het eerste inzicht gegeven. Door haar heb ik het negatieve van thuis los gelaten. We kenden elkaar een week toen we gingen samenwonen. Inmiddels zijn we ruim 23 jaar getrouwd en genieten enorm van onze 4 kinderen. Ze heeft me altijd gesteund in mijn keuzes, ook waren die heel ingrijpend.

Volg je diepste overtuiging

Begin 2000 was er ook crisis, de omzetten van trainingen voor fysieke belastingen liepen terug en de samenwerkingsconstructie waar ik in zat werkte verlammend. Ik heb gekozen om daar los van te komen, ongeacht de financiële gevolgen. Die waren enorm. Maar de overtuiging die ik had om met hard werken een volgende stap te maken heeft er voor gezorgd dat we binnen drie jaar uit de rode cijfers waren. Overtuiging in wat je voor ogen ziet, je idee, je roeping om de wereld een beetje beter te maken, volgen. Daar geloof ik in. Ik heb een arbodienst opgezet, ARBO West, met als doel om mensen inzicht te geven in wat ze nog wel zouden kunnen. Een ander model, want het traditionele model is dat een ziekmelding gevolgd moet worden door een bedrijfsarts. Als je pijn in je nek hebt ben je toch niet ziek! Je kunt misschien niet al je eigen werkzaamheden doen, maar je bent niet ziek, hooguit arbeidsongeschikt voor eigen taken. En wat betekent bedrijfsarts ? Dokter van het bedrijf? Nee ook dat is een ingeslepen en aangeleerd model. Immers ziek = dokter. Maar je bent niet ziek, waarom dan naar de dokter? Om dat dat gewoonte is.

Ik kwam erachter dat het niet gaat om wat er speelt of wat je mankeert, maar hoe je omgaat met wat er aan de hand is. Daar ben ik me in gaan verdiepen en psychologie gaan onderzoeken.

Laat je coachen door de beste coaches

Mijn grote passie is golfen. Naast dat het een heel technisch spel is, speelt het mentale aspect een enorme rol. Daar had ik zelf ook problemen mee. Pia Nilsson en Lyn Marriot, top 5 coaches PGA in Amerika, kwamen lesgeven in Frankrijk, ik ben daar heen geweest en had weer een life changing moment. Het model om naar de invloeden op de techniek te kijken, in plaats van naar de techniek zelf, was voor mij een doorbraak. Want in functioneringsgesprekken gaat het altijd over wat niet goed gaat, zonder dat er gesproken wordt over de oorzaak daarvan en de eigen invloed daarop.

‘Mentaal’ gaat natuurlijk over gedachten. Door hen doorzag ik dat hormonen vrijkomen bij gedachten en de verlammende werking voor de sporter als het door die hormonen niet lukt, of juist de flow als alles schijnbaar vanzelf gaat. Dit verklaarde veel voor mij.

Hoe maak ik dat nu praktisch? Want ik wil mijn kennis delen met anderen! Een bedrijfsadviseur, Berend Smit, zette mij op het spoor van Wayne Dyer en Bruce Lipton. Positief denken, kwantumfysica deden hun intreden in mijn leven en toen viel alles op z’n plaats.

En dat is waar ik nu ben. Na de eer te hebben gehad met Bruce Lipton te mogen skypen heb ik hem ook ontmoet in Kopenhagen waar ik 2 dagen college heb gevolgd. Keuzes maken daar gaat het om, gedachten omzetten in energie die voor jou iets oplevert en van toegevoegde waarde is voor de ander. Mijn medische achtergrond kwam hier goed van pas. Bruce heeft het effect van de omgeving en van gedachten op cellen onderzocht. Onwijs interessant, dat is kennis die je echt moet hebben. Ik ga je die geven in de 10 principes. Zo ook de mogelijkheden van je onderbewustzijn en mogelijkheden om die te programmeren in software die bij jou past.

Alle systemen en modellen zijn aangeleerd.

Je persoonlijke hygiëne ‘s ochtends, religie, het huwelijk,de gezondheidszorg . Systemen waarmee je bent opgegroeid.

Maar is dat de waarheid die je wilt? Zie je letterlijk een andere wereld voor je? Kun je gaan creëren wat er nog niet is? Een wereld die anders is dan de huidige wereld. Jouw wereld. In wat voor wereld wil jij leven? Hoe ga je die creëren, net als andere mensen die met tegenslagen een wereld hebben gecreëerd, denk aan J. K. Rowling van Harry Potter of Steve Jobs van Apple. Maar ook moeder Theresa of Mahatma Ghandi. Zij zagen een wereld voor zich, en hebben hard gewerkt om die voorstelling realiteit te maken.

Alles begint met een idee en het diepste verlangen om dit idee werkelijkheid te laten worden. De training die ik ontwikkeld heb gaat je helpen om die ideeën naar „ de voorgrond te halen” , je te laten ervaren dat je veel goede ideeën hebt, wensen, en hoe je deze ideeën stapsgewijs omzetten kan zetten in realiteit. Je mag gelukkig zijn, succes hebben, doen wat je het liefste doet! Dat is een geboorterecht! De grootste belemmering om dat recht uit te oefenen zijn we vaak zelf, mede ingegeven door de aangeleerde modellen en systemen.

Gouden formule

Samen met Robin Fledderus, waar ik al ruim 20 jaar mee samen werk, hebben we deze training voor jou ontwikkeld. We hebben dezelfde ervaring als trainer en begeleider bij rugklachten. Gedurende onze samenwerking is Robin meer de richting van veiligheidskunde opgegaan en ik van management en psychologie. Onze formule is: ‘als een van beide niet direct enthousiast reageert op een idee of voorstel stoppen we de discussie direct’. Kennelijk zijn de argumenten dan nog niet goed. En zo houden we de samenwerking goed, hebben we heel veel respect voor elkaar en ontwikkelen we mooie dingen om mensen en organisaties mee te helpen.

Een perfecte samenwerking, gegroeid van een loondienst verhouding naar compagnons. Dat is echt een keuze geweest, gecreëerd op basis van vertrouwen en gedrevenheid voor het vak. Dat mis ik nog wel eens bij relaties tussen werkgever en werknemer. Communicatie, vertrouwen en bevlogenheid. Werken is leuk!!! Maar net als in elke relatie moet je er zelf wat van maken en tijd en aandacht aan elkaar besteden.

Omdraai boek

Er zijn zoveel aannames over de rol van werkgever en werknemer, en minstens zoveel aangeleerde modellen over een arbeidsrelatie. De relatie tussen werk en inkomen is de afgelopen jaren überhaupt heel erg verandert. Vele zijn zich daar nog niet van bewust. Om die reden heb ik eind 2013 mijn eerste boek geschreven. Ik bewust gekozen voor een “omdraaiboek” om zowel het perspectief van de werkgever en de werknemer te belichten en adviezen te geven hoe de relatie voor beide een toegevoegde waarde levert.

Nu komt alles samen in de 10 principes voor gezondheid, succes en geluk in werk, leven en sport. Ik ben best wel trots, al zeg ik het zelf. Zeker als je zo terugkijkt is een mooie reis geweest. Maar voor mij begint het eigenlijk pas! Wat een mooie reacties krijg ik van mensen die de training hebben gevolgd. Zoals hier bij een samenwerking met het Noord-Hollands Dagblad (NHD), waar we een training hebben verzorgd voor mensen die een baan zoeken. Ik werd me daar ook weer bewust van ingeslepen modellen, bijvoorbeeld ten aanzien van het schrijven van een sollicitatiebrief.

Durf het onderscheidend te maken.

Laat gangbare opmaak vormen van een CV los als het toch niets oplevert. Toon je eigen koers, en creëer nieuwe mogelijkheden. Dat heb ik ook gedaan. Door te vragen naar een samenwerking, te delen en te geven, krijg je respons en PR terug. Ronald Massaut van het NHD zag de toegevoegde waarde voor beide en samen hebben we er een mooi project van gemaakt, zonder al te veel kosten en een gratis deelname voor de lezers van de krant.

Dankbaarheid

Ik ben ook zeer dankbaar aan de organisaties die me een kans gegeven hebben om mijn visie in de praktijk te brengen, zoals SKOA, Tinteltuin, Pink Elephant, ETS Zorg vervoer, Interval beveiliging, en vele anderen.

Door hen heb ik de methode verder kunnen ontwikkelen en in de praktijk kunnen toetsen.

Heel veel dank aan de mensen die keuzes hebben gemaakt, uiteenlopend van het kiezen voor zichzelf, hun seksuele geaardheid, hun droom achterna zijn gegaan en vertrokken zijn naar het buitenland, tot hun baan opzeggen en ondernemer worden, sneller hersteld zijn van gezondheidsklachten. Allemaal uitkomsten door het toepassen van een of meerdere van de 10 principes.

Je hebt altijd een keuze

Mijn grootste keuze heb ik echter gemaakt door dat mijn allerliefste vrouw mij met haar puurheid in heeft laten zien hoe de modellen uit mijn opvoeding mij niet verder zouden brengen. Door haar heb ik echt gekozen voor het leven, met haar en met de kinderen. Keuzes die ik gemaakt heb in het bedrijf, zij heeft me daar altijd in gesteund. Zonder dat was mijn pad waarschijnlijk anders gelopen. We hebben altijd een keuze. Het gaat niet om wat er gebeurt maar hoe je om gaat met wat er gebeurt. Doorbreek de modellen en systemen als ze je niet meer verder brengen.

Ik help je er graag mee.

Raymond Gruijs

Over de schrijver
Reactie plaatsen