Coachpraktijk beginnen? Hoe start je vol vertrouwen!
29 januari 2019 
in Blog

Coachpraktijk beginnen? Hoe start je vol vertrouwen!

Een coachpraktijk starten.
Yes!! Je bent coach!! Van harte gefeliciteerd. Ik vind het super goed dat je jouw coachopleiding hebt afgerond. Je hebt jezelf waarschijnlijk veel ontzegd. Alleen al de opleidingskosten hebben een financieel offer gevraagd. Je hebt waarschijnlijke vrije dagen opgenomen en zelfs je weekenden benut voor je opleiding. Die vrije tijd had je bijvoorbeeld ook met je partner of kinderen kunnen doorbrengen. Dat alleen al is een groot compliment waard!

Maar goed. Wat nu? Nu hangt het diploma boven je bed en wat ga je daar mee doen?
Ga je een coachpraktijk beginnen?

Hoe kun je vrijheid creeen zonder in het diepe te duiken?
In dit artikel wil ik je graag een aantal handvatten aanreiken om te kunnen starten met je coachpraktijk. Tenminste, als het jouw doel is om een inkomen te verdienen met coachen. Een inkomen zelfs, dat er voor zorgt dat je niet meer afhankelijk bent van andere inkomensbronnen, zoals een uitkering of een baan in loondienst. Hoe fijn zou het zijn om vol overtuiging je baan op te kunnen zeggen, doordat je een situatie hebt gecreëerd waarbij je een serieus inkomen verdient met coachen? Dat zou toch geweldig zijn?

Om je te helpen beginnen met je coachpraktijk, heb ik een aantal vragen voor je op een rij gezet. Het doel van deze vragen is om je bewust te maken van de dingen die op je af komen. Want een eigen bedrijf opzetten is enerzijds superspannend, en anderzijds een serieuze uitdaging.

coachpraktijk

Inmiddels heb ik in mijn carrière 5 bedrijven opgezet en ik merk steeds weer dat het neerzetten van een goede basis enorm belangrijk is. De 16 vragen die helpen om snel een overzicht te krijgen vindt je hier. Ik heb er ook een uitwerking bij gedaan om je denkpatroon op gang te helpen. 

  1. Heb je al eens voor jezelf gewerkt?
  2. Ben je een ondernemende zelfstandige of een zelfstandige ondernemer?
  3. Gebruik je de veiligheid van een baan om inkomensstress te vermijden?
  4. Hoeveel inkomen heb je nodig?
  5. Hoeveel uur in de week kun je besteden aan je coachpraktijk?
  6. Heb je hulp bij het opzetten van je coachpraktijk?
  7. Welke taken wil je niet zelf doen?
  8. Waar ben je goed in?
  9. Hoe vertel je het liefst over je coachpraktijk?
  10. Wat wordt de naam van je coachpraktijk en waarom?
  11. Heb je al een website? (dit is overigens een laatste stap bij het opzetten van je coachpraktijk)
  12. Heb je je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel
  13. Wat is je drijfveer om te gaan coachen?
  14. Wat voor probleem wil je gaan oplossen?
  15. Welke mensen wil je gaan helpen?
  16. Welke gedachten maken je onzeker

Uitwerking ter inspiratie

 1. Heb je al eens voor jezelf gewerkt?

Voor jezelf werken is echt iets anders dan voor een baas werken. Wat klinkt dat gek hè, een baas. Laten we er maar werkgever van maken, dat is beter. Ineens kun je zelf je tijd indelen, heb je veel vrijheid en kun je de klanten bedienen zoals jij denkt dat goed is.

En aan de andere kant zul je merken dat de structuur die jouw werkgever je bood, ook rust gaf. Je wist wat je te doen stond en wanneer welke opdracht of welk project af moest zijn. Nu ga je zelf die structuur ontdekken. Spannend!!!

2. Ben je een ondernemende zelfstandige of een zelfstandige ondernemer?

Een ondernemende zelfstandige is iemand die graag met mensen samenwerkt. Iemand die samen dingen ontwikkelt en die zelfstandig wil zijn qua inkomsten. Een zelfstandig ondernemer is iemand die kansen ziet en deze oppakt en letterlijk omzet in omzet.

3. Gebruik je de veiligheid van een baan om inkomensstress te vermijden?

Heb je nog een baan in loondienst en ga je vanuit die veilige situatie een coachpraktijk opstarten? Het spreekwoord: “Verkoop de huid niet voordat je de beer geschoten hebt” is zeker waar. Het kan verstandig zijn, want inkomensstress verlamt je creativiteit en productiviteit. De valkuil is echter dat de noodzaak om in actie te komen niet hoog genoeg is. Je voelt niet de druk om daadwerkelijk inkomen te realiseren. Denk goed na over hoe je daarmee wilt omgaan.

4. Hoeveel inkomen heb je nodig?

Bedenk hoeveel geld je nodig hebt. Het gaat daarbij niet alleen om een overzicht van de kosten die je hebt. Die moeten vanzelfsprekend gedekt worden. Bedenk vooral hoeveel geld je wilt hebben om lekker van te leven. Dit is een belangrijke doelstelling om voor ogen te houden.

Heb je het boek voor coaches al besteld? Ga naar deze pagina en ontdek hoe het boek voor coaches je op weg helpt.

coachboek

5, Hoeveel uur in de week kun je besteden aan je coachpraktijk?

Uit de interviews die ik doe hoor ik vaak dat coaches tussen de 10 en 20 uur per week willen coachen. Ik heb een blog geschreven over wat daar voor nodig is.

6. Heb je hulp bij het opzetten van je coachpraktijk?

Heb je ondernemers in je omgeving waar je zo nu en dan mee kunt sparren? Je gaat namelijk moeilijke momenten meemaken. Je gaat twijfel ervaren over de keuzes die je hebt gemaakt. Als de eerste opdrachten uitblijven is het handig en fijn om even je hart te kunnen luchten bij iemand die er een beetje verstand van heeft.

7. Welke taken wil je niet zelf doen?

Misschien wel het allerbelangrijkste is dat je ook durft te zeggen wat je níet zelf wilt doen. Als starter ben je zuinig en let je goed op je kosten. Maar het is super krachtig als je aangeeft welke taken je zelf niet gaat doen. Bijvoorbeeld de boekhouding, je website onderhouden, dat soort dingen. Misschien mooi om iets meer te vertellen over waarom dat super krachtig is.

8. Waar ben je goed in?

Beschrijf ook maar eens waar je heel erg goed in bent. Als die kwaliteit bijdraagt aan het opbouwen van je coachpraktijk, dan moet je maar een (bedoel je één?) beslissing nemen, namelijk: zoveel mogelijk tijd besteden aan die kwaliteit en hem maximaal inzetten. (Ik begrijp inhoudelijk niet zo goed wat je hier mee bedoelt. Misschien kun je een voorbeeld toevoegen om het concreter te maken, of dit punt iets uitgebreider behandelen)

9. Hoe vertel je het liefst over je coachpraktijk?

Weet je al op welke manier je jouw coachpraktijk wilt presenteren? En misschien nog belangrijker: hoe wil jij jezelf presenteren? Jij bént immers jouw coachpraktijk. Wat is de makkelijkste manier voor jou om daar over te vertellen? Is dat tekst? Video? Of misschien audio?

10. Wat wordt de naam van je coachpraktijk en waarom?

Wat gaat de naam van je bedrijf worden? Wat wil je met die naam uitstralen? Bij het kiezen van een naam wil ik je er graag over laten nadenken, of je die naam kiest voor jezelf of voor je klanten.

11. Heb je al een website? (dit is overigens een van de laatste stappen bij het opzetten van je coachpraktijk)

Een website hoort er natuurlijk bij. Een goede website is echter niet slechts een visitekaartje. Een goede website is een marketing machine waarmee je klanten aantrekt. Ik raad je aan om de website pas als laatste te maken, als je helemaal klaar bent met al je “huiswerk”. Je bespaart jezelf veel tijd en kosten als je bijvoorbeeld al hebt nagedacht over je doelgroep en product voor je een website gaat of laat maken. Lees in dit blog waarom websites vaak niet verkopen.

12. Is jouw bedrijf al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?

Dit is een historisch moment waar je bijzonder van moet genieten. Zodra je die inschrijving bij de Kamer van Koophandel hebt gedaan is het écht. Je kunt dan zeggen: Ik heb een coachpraktijk!!!

13. Wat is je drijfveer om te gaan coachen?

Wat is de reden dat jij graag mensen wilt helpen? Wat is jouw persoonlijke verhaal achter je beslissing om een coachpraktijk te starten? Schrijf dat verhaal maar eens op, want met dat verhaal ga je de interesse wekken van mensen.

14. Wat voor probleem wil je gaan oplossen?

Dit is een keuzemoment, want je kunt waarschijnlijk meerdere problemen oplossen. De fase waarin we nu zijn is dat je mensen voor jou wilt gaan winnen. Mensen raken in jou geïnteresseerd als je een duidelijk verhaal hebt over de oplossing jij biedt voor hun probleem. Wees gerust, je sluit daar andere mogelijkheden niet mee uit. Mensen komen vanzelf met meer vragen bij je.

15. Welke mensen wil je gaan helpen?

Het bepalen van de doelgroep die je wilt gaan helpen, is ook zo’n keuzemoment. Probeer in je communicatie zo helder mogelijk te zijn over je doelgroep, want alleen dan zul je de juiste mensen aantrekken.

16. Welke gedachten maken je onzeker?

We zijn mens en mensen hebben onzekerheden. Beschrijf de gedachten die je hebt en die je onzeker maken over de opbouw van je coachpraktijk. Als je de confrontatie met jezelf durft aan te gaan, ontdek je snel waar je extra aandacht aan kunt besteden om succesvoller te worden. Psst…, dat heeft iedere ondernemer hoor….baanzinniglab

Het zijn best veel zaken die op je af komen. Om je te helpen om die flitsende start te maken zonder dat je opnieuw veel moet investeren heb ik een omgeving voor je gemaakt waarin je alles kunt vinden wat je nodig heb om je coachpraktijk op te starten en je coachpraktijk uit te bouwen. 

De omgeving heet het BAANZINNIG LAB. In dit LAB vind je een volledige lifestyle programma inclusief lesmaterialen en documenten. Je krijgt tevens toegang tot 2 coachopleidingen waarin ook een speciaal onderdeel wordt besteed aan het opbouwen van je coachpraktijk.

 

Go for it!!!!

Raymond

 

Over de schrijver
Martin
Door

Martin

op 03 Sep 2018

Nul reacties? In 2018? Onbegrijpelijk. Hele goede tips waar ik zeker mee aan de slag ga. Dank je wel Raymond!

wendy
Door

wendy

op 22 Oct 2018

dank je wel. helder en duidelijk, hier kan ik wat mee

Jorien
Door

Jorien

op 23 Oct 2018

Dank!

Dirk
Door

Dirk

op 20 Dec 2018

heel goed bedankt

Devin
Door

Devin

op 30 Jan 2019

Wat fijn dat je dit doet, het heeft mij veel meer inzicht gegeven in welke kant ik precies op wil. Ik ga je boek binnenkort ook aanschaffen, hierdoor kan ik waarschijnlijk nog meer inzicht krijgen. Motiverend dit!

Wendell
Door

Wendell

op 05 Dec 2020

Bedankt Raymond, je hebt waardevolle informatie gedeeld. Goeie motivatie!

Reactie plaatsen