25 direct toepasbare tips voor meer werkplezier
01 oktober 2015 
in Blog

25 direct toepasbare tips voor meer werkplezier

1. Doe makkelijke dingen in een keer goed

UnknownIn het boek de 7 eigenschappen van effectieve mensen beschrijft Steven Covey wat het geheim is van effectieve en succesvolle mensen. Hoe besteden deze mensen hun energie en wat maakt dat het hen lukt om met minder energie hun doel te bereiken. Een van de eigenschappen is om makkelijke dingen in een keer goed te doen. Dat klinkt heel logisch, maar ervaar je ook wel eens dat je afhankelijk bent van andere om jouw taak te kunnen doen. Laat je niet afleiden van de dingen die je wilt doen, stel prioriteiten en werk dan je lijstje af.

2. De werkgever is een suikertante

Je werkgever is een suikertante. Weet je waarom. Hij betaalt je elke maand geld, dat is toch geweldig. “ daar werk ik toch voor, zul je zeggen” Zeker, maar op de momenten dat je niet werkt, bijvoorbeeld als je vrij bent, krijg je toch geld. Raar is dat eigenlijk he, we vinden het een vanzelfsprekendheid dat je werkgever het salaris overmaakt. Het is gebleken dat medewerkers die regelmatig hun waardering uitspreken naar hun werkgever meer credit opbouwen en meer kunnen bereiken.

3. Je bent goud waard

De vakbonden hebben als missie om de medewerkers te beschermen tegen de werkgever. Waarom? Is de werkgever het kwaad waartegen je beschermt moet worden? Echt onzin. Die werkgever betaald elke maand een salaris en biedt je scholing en andere mogelijkheden om je ontplooien. Daar hoef je toch niet tegen beschermt te worden. Daar kun je beter dankbaar voor zijn. Wist je dat de werkgever bij arbeidsongeschiktheid het risico loopt op 12 jaar extra kosten ( een premie verhoging van 2-5% over de totale loonsom van het bedrijf, bron UWV ), ongeacht of de oorzaak nu op het werk of in de privé situatie ligt. Je werkgever zal je op handen dragen, want je bent goud voor hem wat goed beschermt moet worden.

4.Stress is gezond

images-1Kelly McGonnical laat in deze video zien dat stress heel gezond is. De mensen die geloven dat je van stress uiteindelijk dood gaat, blijken ook in 43% van de gevallen te overlijden aan hart en vaatziekten. De mensen die geen last hebben van die overtuiging, hebben een hart wat weerbaarder is geworden door het hormoon oxythocine en krijgen geen hart- en vaatziekten.  Het gaat dus om de gedachte over stress die bepaalt of het schadelijk is.

5. Goed en fout bestaat niet

Probeer om niet te oordelen met goed of fout over wat je zelf doet en wat je van anderen ziet ,maar te beoordelen op de intentie. Zeker naar jezelf toe, je wilt toch niet bewust iets negatiefs doen of iemand iets kwaads aan doen? Nou dan, dan kun je ook nooit tegen jezelf zeggen dat je het fout hebt gedaan. Oordeel niet over de uitkomst. In de samenwerking met  je manager en collega kun je  dit goed gebruiken om de communicatie te verbeteren.

6. Jij bent energie

imagesRobert Dijkgraaf laat in een een college bij De Wereld Draait Door zien hoe onze cellen zijn opgebouwd en als je met een microscoop inzoomt wat het allerkleinste deeltje is waar we uit bestaan. Uiteindelijk is dat energie. Als je dat inzicht hebt en weet wat je energie beïnvloedt, kun je invloed gaan uitoefenen op je eigen fitheid.

7.Vergeven

Als er in het verleden dingen tegen je gezegd zijn door je leidinggevende kunnen die je blijven achtervolgen. Het kan je vertrouwen hebben geschaad. Maar wie heeft daar nu eigenlijk last van? Jij. Neem afstand van die situatie, het helpt je niet verder. Onthou dat je vergeven alleen maar voor jezelf doet en voor niemand anders.

8. Het mooie in jou is geld waard

Laat je talenten zien. Stel je zelf nog maar eens de vraag, : Wat zou je doen als je later groot bent”?  Doe je op dit moment wat je zou doen als je later groot bent?

9. Anderen helpen is fijn

Krijg je ook zo’n fijn gevoel als iemand anders iets voor je doet? Wel nu andersom werkt dat dus ook zo. Doe iets voor een ander en ervaar de waardering. Ook al wordt deze waardering niet als zodanig uitgesproken! Jij helpt de ander omdat jij dat graag doet. En daar haal je waardering uit. Een dank je wel van de ander is alleen maar een extra cadeau.

Klik hier als je het artikel als pdf wilt ontvangen

10.De ideale klant voor ogen

Stel je telkens voor voor wie je aan het werk bent. Dat is niet je werkgever, maar de klant waar je voor werkt. Als die tevreden is, is jouw werkgever dat ook en creëer je je eigen zekerheid. Je werkgever betaald niet je salaris, dat doet de klant.

11. Werkstress bestaat niet

Unknown-2Op Facebook is een campagne gestart, check je werkstress. We hebben bij punt 4 gezien dat stress een beleving is. Werkstress bestaat dus niet, dat is wat je er zelf van maakt. Binnenkort lanceren we de Facebookpagina: check je thuisstress. Nee hoor, gaan we niet doen, want ook dat is een beleving.

12. Elke dag is een feest

Waar denk je aan vlak voordat je inslaapt en wat is de eerste gedachte die je hebt als je wakker wordt? Ga altijd slapen met een mooie gedachte of een mooie voorstelling voor ogen en bij het wakker worden ervaar blijdschap voor de fantastische dag die je gaat beleven. Je zult merken dat meer energie hebt en dingen die even tegenzitten minder vervelend vindt.

13.Alle mensen om je heen zijn er voor jou

Niemand in jouw omgeving wil jouw kwaad doen. Ze willen je allemaal graag helpen om het jou naar de zin te maken. Dit is zowel thuis als op je werk. Beging met die mindset aan de dag en je gaat ervaringen meemaken die nieuw voor je zijn!

14. Een jaartje ouder is meer kans

Ouder worden is fantastisch. Elk jaar heb je nieuwe ervaringen waar je andere mee kunt helpen. Daar moet je dan wel zelf in geloven en dat ook uitstralen. In sollicitaties adviseer ik om dat krachtige wapen in te zetten en de overtuiging bij de potentiële nieuwe werkgever om te buigen dat jij onmisbaar bent. Vertel hun wat je nummer 1 levensles is waarmee je hun bedrijf een enorme verbetering kan brengen.

15.Dromen uit laten komen

Durf te dromen! Stel je letterlijk voor wat je wilt hebben en bereiken. Herhaal dat keer op keer en op verschillende manieren. Maak gebruik van plaatjes, spreuken, video’s etc. Maak van je gedachtes jouw manier van leven en je dromen komen uit. No excuses.

16. Wat hormonen met je doen

images-2Wist je dat niet ondersteunde of belemmerende gedachtes ook daadwerkelijk je biologie negatief beïnvloeden en dat ondersteunende gedachtes zorgen voor flow? Bruce Lipton schreef daarover in de Biologie van de overtuiging en het Honeymoon effect. Als je het gevoel van je huwelijksreis kunt oproepen en gaat toepassen in je dagelijkse dag, wow dan gebeuren er leuke dingen! Ik heb de eer gehad hem te ontmoeten en met hem van gedachte te wisselen over dit fantastische fenomeen. Nu ik dit weet, heb ik altijd een stok achter de deur om, bij een dreiging van een sombere bui, direct de knop om te zetten.

17. Meer doen op een dag

Laat je niet door anderen afleiden om je voornemens voor die dag ook daadwerkelijk uit te voeren. Denk maar aan het liedje van Frans Bauer. “ heb je even voor mij”. Dat is wat anderen doen, inbreuk plegen op jouw aandacht en agenda. Maak een lijstje met dingen die je echt gedaan wilt hebben. Maak het lijstje niet te groot, want dan kan het tegenvallen als je het niet af krijgt.

18. Je manager is je vriend

Je manager, directeur, leidinggevende heeft maar een doel, zorgen dat je optimaal kan presteren in het belang van de klanten en dus het bedrijf. Maak daar gebruik van en help hem jou te helpen! 

19. Baanverlies is als een cadeau.

Verlies van zekerheid is vervelend. Als mens wil je dat liever niet. Maar het biedt ook kansen. Je wordt gedwongen om uit je comfort zone te stappen en te gaan ondernemen om weer aan het werk te komen. Neem eerst even afstand en ga goed onderbouwt de markt op. Jij bent wat je verkoopt. Laat dat product (jij dus) dan stralen. Jij moet stralen. Want met jouw licht laat je andere mensen stralen. Dat is het cadeau wat je krijgt, de kans om te gaan stralen!

20. Weten wat je wilt

Je krijgt van je denkt. Dus als je niet weet wat je wilt, ga je van links naar rechts en doe je de dingen veelal half. Focus en maak keuzes. Doordat te doen komen de dingen op je pad die je nodig hebt. Het is grappig dat die dingen er allemaal al zijn, alleen zie je ze nog niet. Door te focussen ga je het beleven. Er is immers geen plek voor afleiding.

21. De 5 elementen van welbevinden

Unknown-1Gallup heeft vastgesteld wat de 5 elementen zijn om je goed te voelen.

Dat zijn:

  • het hebben van een doel,
  • zorgen voor relaties die je ondersteunen,
  •  je financiële situatie op orde te hebben beperkt  stress,
  • verblijf in een cultuur en omgeving waar je je prettig voelt
  • onderhoud je lichaam en geest.

22. Sociale steun

Unknown-3Vele onderzoeken, waaronder de Nemesis studie van het trimbos instituut, tonen aan dat 43% van de mensen met verminderde mentale weerbaarheid aangeven het gebrek aan sociale steun te ervaren. Met andere woorden zorg dat je, bijvoorkeur iemand om je heen hebt die je lief heeft, mensen hebt waar je verhalen en ervaringen mee kunt delen. En dan vooral met enige diepgang. Klagen heeft geen zin. Maar delen en liefhebben is geweldig om te ervaren en een van de 1e levensbehoeftes van een mens.

23. Vragen loont

images-4In het boek van filosoof Eric Bartels  wordt een verhaal beschreven van een arme visser die de kans krijgt om de heilige graal te ontvangen. De heilige graal staat voor een leven in overvloed. Hij is echter opgevoed in bescheidenheid en onderdanigheid. Het durft steeds maar niet de juiste vraag te stellen, ondanks dat de heilige graal hem daar alle signalen voor geeft. Hij heeft de vraag niet gesteld en leeft de rest van zijn leven met als doel het zoeken van de heilige graal om hem de vraag te kunnen stellen. Moraal van dit verhaal, durf te vragen en laat je kansen niet voorbij gaan.

24. Wat heb je nodig?

Heb je voor een jezelf een lijstje gemaakt met wat je nodig hebt om het leven te leven wat je graag wilt leven? Ga op een plek zitten waar je niet gestoord wordt, neem pen en papier en begin gewoon te schrijven. Stop pas met schrijven als er niets meer uit komt. Leg het papier weg en kijk er de volgende dag nog eens naar. Dat zijn de actiepunten om mee aan de slag te gaan.

25. De kracht van dankbaarheid


Baptist images-3de Pape heeft een prachtige film gemaakt en een gelijknamige boek, The Power of the Heart. De kracht van het hart. Ook wetenschappelijk , o.a. door het Heartmath Institute is aangetoond dat ons hart electromagnetische golven uitzendt (hartresonantie). Die uitstraling wordt door de ontvanger ervaren. Dankbaarheid is ook zo’n emotie die wordt uitgezonden en vaak ondersteunt met een fysieke beweging door je hand op je hart te leggen. In de film worden voorbeelden getoond van mensen die in een uitzichtloze situatie verkeerde maar met dankbaarheid die situatie hebben overwonnen.  Dankbaarheid brengt een glimlach en die zorgt voor de juiste energie om jou verder te helpen.

[phxoptin id=1454148511]

Over de schrijver
Reactie plaatsen