13 tips om als coach zelfstandig inkomen te verdienen
20 december 2016 
in Blog

13 tips om als coach zelfstandig inkomen te verdienen

Hoe kun je een coach bedrijf beginnen?

Ik spreek veel coaches die een dure coachopleiding hebben afgerond naast een “gewone” baan. Ze willen dolgraag inkomen gaan verdienen als coach, maar ze hebben niet geleerd hoe je een ondernemende coach kunt worden. Je bent al super ondernemend gezien het feit dat je naast je werk een opleiding hebt gevolgd. Misschien moest je het zelfs wel combineren met een gezin. Dat op zich is al een hele prestatie.

In dit artikel bedoel ik met een ondernemende coach, een coach die ook onderneemt. Een ondernemer die er voor gaat om met zijn passie inkomen te gaan verdienen en uiteindelijk de lifestyle te kunnen leven die je zo graag wilt leven.

Eigenlijk is het helemaal niet zo raar dat je zodra je een coachopleiding hebt afgerond, je niet direct een ondernemer bent. Dat heb je immers niet geleerd. Met vallen en opstaan kom je een heel eind. Maar hoe heerlijk zou het zijn als je met minder energie en minder uitzoekwerk, sneller kunt beginnen als ondernemer? Met dit artikel wil ik je daar graag mee helpen.

Kun je tegen onzekerheid?
De eerste vraag die jezelf het beste kunt stellen is: kun je tegen onzekerheid? Of met andere woorden, heb je veel vertrouwen in je eigen mogelijkheden? Want ondernemen is omgaan met onzekerheden. Krijg je wel genoeg geld binnen deze maand? Kunnen klanten je wel vinden? Doe je wel genoeg op Facebook? Is jouw website wel in orde? Allemaal vragen die geregeld voorbij komen, meestal in je hoofd, en kun je die pareren door een plan wat je hebt en het einddoel wat je voor ogen hebt?

Hoeveel inkomen heb je nodig?
Een bedrijf beginnen kan alleen als je een omzetdoelstelling hebt. Een bedrijf opstarten en uitbouwen brengt namelijk ook kosten met zich mee. Maar de belangrijkste reden voor waarom jij voor jezelf wilt gaan beginnen, is dat je meer inkomen wilt verdienen dan dat je nu doet. Bovendien wil je geld verdienen met wat je leuk vindt. Ik ben van mening dat een zelfstandige coach minimaal € 75,- per uur moet verdienen. Heb je al eens jouw maandinkomen met zo’n uurtarief berekend?

Hoeveel tijd wil of kun je besteden aan je coachbedrijf?
Het scheelt nogal of je fulltime aandacht kun geven aan het realiseren van je droom of doelstelling of dat je tijd en aandacht moet verdelen over bijvoorbeeld je werk en je gezin. Daarbij gaat het niet alleen over de feitelijke tijd, dus of je 3 uur in de ochtend en 2 uur in de avond aan het werk bent. Het gaat ook over factoren die je kunnen afleiden en die bepalen of je effectief bezig kunt zijn. Voor iedere situatie is een oplossing, probeer alleen vooraf de verwachtingen voor jezelf wel duidelijk te maken.

Begin bij het begin
Wat ga ik voor je oplossen? De grootste valkuil die coaches maken, is dat ze gaan vertellen over de opleiding die ze genoten hebben of de methodes die ze toepassen. Dat is niet interessant voor de mensen die jou niet kennen. Die willen iets tegenkomen wat aanspraak maakt op hun probleem. Op iets in hun leven wat ze graag willen veranderen of opgelost zien. Vandaar dat ik je uitdaag om op te gaan schrijven welke problemen jij oplost en hoe het leven van de mensen eruit ziet zodra jij ze geholpen hebt.

Wie kun je helpen?
Welke mensen wachten op jouw oplossing? Ga proberen om, zo specifiek mogelijk, kenmerken en karakteristieken van mensen op te schrijven waarvan jij weet dat je ze het beste kunt helpen. Dat kan gaan over geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, soort relatie, inkomen, kinderen, etc.
Probeer dat maar eens zo uitgebreid mogelijk te beschrijven.

Wat maakt jou als mens bijzonder?
Mensen doen zaken met mensen, zeker als het om coachen gaat. Vertel daarom jouw verhaal. Wat maakt jou bijzonder en authentiek? Wees daarbij niet te bescheiden!! Je zult zien dat mensen zich aangetrokken voelen tot jouw verhaal en zich daarmee willen identificeren. Er zullen ook mensen zijn waarbij jouw verhaal hen helemaal niet raakt. Prima toch! Op een verjaardag zijn er ook mensen waar je niets mee te bespreken hebt. Zo is het gewoon.

Hoe wil je mensen gaan helpen
Wat vind je leuk om te doen? Werk je het liefst één-op-één of geef je liever workshops voor meerdere mensen tegelijkertijd? Of kies je er misschien wel liever voor om een online programma aan te bieden? Deze vragen helpen je om keuzes te maken voor het product of dienst dat je gaat aanbieden.
Maar er is nog iets veel belangrijkers, en dat is dat al deze vragen straks input geven aan je communicatie. Vandaar dat ik ook altijd adviseer om een logo en een website pas als laatste te gaan maken. Je weet nu immers nog niet wat je wilt gaan vertellen via je website.

Wat heb je precies nodig om te starten?
Laatst sprak ik een coach die enigszins verbolgen was over het feit dat de bank geen starterslening aan hem verstrekte. Maar wat heb je nu eigenlijk nodig als coach? Volgens mij kun je met een computer/laptop al starten. Een eigen ruimte is fijn, maar zeker niet nodig in het begin. Je kunt overal tijdelijk ruimtes huren. Het grote voordeel daarvan is dat tegenover de huurkosten, altijd inkomsten staan. Dus je loopt geen risico!

Is het nodig om je te verzekeren?
Als je gaat coachen naast je werk, heb je geen verzekering nodig. Je inkomenszekerheid is dan afgedekt via je baan. Je zou hoogstens aan een aansprakelijkheidsverzekering kunnen denken. Om die beslissing te nemen dien jezelf af te vragen hoe hoog het risico is dat een klant jou aansprakelijk gaat stellen voor schade die hij/zij heeft opgelopen door jouw coaching. Dat heb je zelf in de hand.

Nu heb je de basis neergezet. Het is het moment om na te denken over je communicatie.

Heb je een website die klanten aantrekt?
Een website is natuurlijk de basis van elk bedrijf. De vraag is echter hoe je jouw website inricht? Welke functies voeg je toe? De tijd dat een website een visitekaartje is, is allang voorbij. Een website is een hele belangrijke marketingtool. In het artikel ‘Waarom websites van coaches niet verkopen’, vertel ik er meer over.

Sluiten je social media profielen aan op je website?
Social media biedt je veel kanalen die je kunt gebruiken om je boodschap te vertellen aan de mensen die je wilt helpen. Naast dat je goed moet nadenken over de vraag welke media jouw doelgroep bezoekt, is het ook belangrijk dat je een uniforme en herkenbare uitstraling kiest. Mensen willen zich identificeren met jou en zoeken herkenning. Vandaar dat alle uitingen wel in een lijn met elkaar horen te zijn.

Welke waardevolle informatie ga je delen?
Welke content vindt jouw doelgroep interessant en via welk medium willen zij dat tot zich nemen? Er is veel mogelijk, maar het moet ook persoonlijk zijn. Het kan via tekst, het kan via audio of video. Wat is voor jou het makkelijkst en wat kost voor je doelgroep het minste tijd?

Ik hoop dat ik je met deze stappen op weg help om als coach een succesvolle ondernemer te worden. Het enige wat ik nog niet heb benoemd, is misschien wel het grootste geheim. Weet je wat dat is? Alles wat hier boven staat gewoon doen en… volhouden. Degene die slagen zijn degene die zijn doorgegaan.

Heel veel succes!!
Met enthousiaste groet,
Raymond Gruijs

Over de schrijver
Ile abramsen
Door

Ile abramsen

op 15 Feb 2017

Dank je voor je heldere verhaal! Ik ben nu al ruim een half jaar aan het spartelen sinds mijn afronding spritueel werker coach en ben al 20 jaar reiki master, maar omdat ik nooit geld durfde vragen rende mensen weg, mijn aanname is gratis kan niet goed zijn nu, voorheen was het ik mag toch niet te veel vragen?! Ik ben blij met je verhaal hier kan ik echt wat mee dankje!

Reactie plaatsen